miercuri, 11 noiembrie 2009

O picătură de apă

De multe ori suntem prea mari ca să vedem natura mică şi câtă frumuseţe se poate găsi în natură. Din păcate ne-am obişnuit cu frumuseţile pe care le vedem şi nu le mai apreciem aşa cum ar trebui. Dar câteodată ajungem să vedem noi frumuseţi, care totuşi au fost acolo dintotdeauna. A vedea...

Mai jos, o picătură de apă căzând, filmată la 2000 de frame-uri pe secundă (faţă de 25-30 la cât vede omul).

duminică, 1 noiembrie 2009

joi, 29 octombrie 2009

For a split second



The man who said "I'd rather be lucky than good" saw deeply into life. People are afraid to face how great a part of life is dependent on luck. It's scary to think so much is out of one's control.

There are moments in a match when the ball hits the top of the net, and for a split second, it can either go forward or fall back. With a little luck, it goes forward, and you win. Or maybe it doesn't, and you lose.

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Cozia de toamnă

Ca și anul trecut, când am prins toamna în Cozia, urcând - atunci - pe culmea Fruntea Oii, evenimente favorabile m-au readus și acum pe aceste frumoase meleaguri ale unui munte nu la fel de înalt ca vecinii săi, dar extrem de spectaculos, mai ales toamna. Și așa cum unele ture devin "clasice", cam așa trebuie să fie o tură, toamna, în Cozia. Nici tovarășii de drum nu s-au schimbat, urcând în aceeași formație ca și acum un an.

duminică, 11 octombrie 2009

duminică, 4 octombrie 2009

Valea lui Stan

27 septembrie 2009
Muha, Viorica, Octavian, Irina, Laviniu și eu.

După ce sâmbătă făcusem o tură în compania ceții pe Vârtopel-Arpășel, duminică aveam în plan să urcăm până pe Negoiu. Așa că prin urmare, în stil caracteristic, am fost pe Valea lui Stan :)). Partea mai interesantă e că nu ne speria deloc faptul că nu aveam nicio descriere. De fapt, știam două lucruri: pe unde se intră pe vale și că nu trebuie echipament special. Problema mai mare a fost la ieșire de pe vale, pentru că, contrar așteptărilor generale, valea practic nu ieșea nicăieri.

Lăsăm pe Jimny la baraj într-o parcare semi-improvizată, și o luăm perpedes către vale, preț de vreo 10 minute, admirând ambiția transfăgărășanului de a traversa muntele:

luni, 28 septembrie 2009

Vârtopel - Arpăşel

Sâmbătă, 26 septembrie 2009
Echipa: Mike, Irina şi Laviniu; Eu şi Muha.

Am plecat pe la 8 dimineaţa de la Bâlea (Lac) iar puţin înainte 10 eram deja in Fereastra Zmeilor. O ceaţă deasă ne-a întâmpinat de îndată ce am ajuns în Şaua Caprei. În Fereastră, ne punem hamurile pe noi. Pentru un moment ceaţa se ridică şi apuc să fac o poză cu creasta...


marți, 15 septembrie 2009

Zodiac

Inepţia zilei vine de la Libertatea: Capitala ar trebui mutată. Un articol semnat Sorin Golea.
Libertatea prezintă, în premieră (deci ei au fost primii, se mai şi laudă cu asta), astrograma Bucureştiului. Născut sub Vărsător (ce face măăăă???), acest oraş e predispus ghinionului, iar în opinia astrologilor... Capitala ar trebui mutată. (chiar, or exista firme specializate de... mutat capitale?)
Există totuşi şi părţi pozitive:
Ascendentul în Taur şi semnul de Pământ aduc oraşului senzualitate, fecunditate şi belşug. (Eh, cine-i shmeker şi-are ascendent în Taur, să moară provincia de ciudă)
Şi plusează:
Mai mult, faptul că Uranus este în clasa întâi (acu' eu chiar stau să mă întreb cine e în clasa întâi: Uranus sau autorul articolului... grea întrebare), face ca metropola să fie originală, electrizantă, aducând, libertinaj pentru locuitorii săi (atenţie pe unde umblaţi că bântuie libertinaju' printre noi!).
Aşa că, în urma dovezilor evidente pe care ni le oferă autorul, Sorin Golea, nu pot decât să-i ofer distincţia: Here's your sign!

Problema e că sunt şi mulţi oameni care chiar cred ce spun oamenii ăştia... lor le oferim un citat pe care nu cred că altcineva l-ar putea zice mai bine decât Sheldon:

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Viaţa şi matematica (2)

Să schimb uşa sau să rămân cu cea aleasă iniţial?
Un calcul rapid...

Există trei cazuri:

Uşă->

1

2

3

A

Maşină

Nimic

Nimic

B

Nimic

Maşină

Nimic

C

Nimic

Nimic

Maşină

În cazul A, eu am ales uşa numărul 1. Prezentatorul va deschide fie uşa 2, fie uşa 3 (nu că ar avea vreo importanţă, ambele sunt la fel de goale). Apar subcazurile:
  • A1: păstrez uşa aleasă iniţial şi rezultă că voi câştiga maşina
  • A2: schimb uşa => voi pierde
În cazul B, eu am ales uşa 1. Prezentatorul, pentru a creşte suspansul, va deschide uşa 3 (că ştie că e goală), şi îmi va da şansa să mă răzgandesc. Iar apar subcazuri:
  • B1: păstrez uşa aleasă iniţial => voi pierde
  • B2: schimb uşa => voi câştiga
În cazul C, eu alegând uşa 1, prezentatorul va deschide uşa 2. Subcazuri:
  • C1: păstrez uşa 1 => voi pierde
  • C2: schimb uşa => voi câştiga
Privind acum cazurile de mai sus, e evident că "voi câştiga" apare de 2 ori în dreptul deciziei de a schimba uşa aleasă iniţial, şi doar o dată în cazul deciziei de a păstra uşa aleasă iniţial. Altfel spus, dacă păstrez uşa aleasă iniţial, şansele mele de câştig sunt de 33%, altfel, dacă schimb uşa, şansele mele de câştig sunt de 66%.

În urma unui sondaj făcut de nu mai ştiu cine, dar care implica destul de mulţi respondenţi, ajunseseră ei la concluzia că doar 13% din oameni aleg să schimbe uşa.

În fine, şi ce importanţă are lucrul ăsta? Dacă am ales să păstrez uşa 1 şi nu am câştigat, ridic din umeri şi zic "asta este", poate chiar plusez cu un "n-a fost să fie". Da, dar lucuri de genul ăsta, alegeri ascunse in viaţă apar des, şi la fel de subtile ca şi în cazul concursului descris mai sus.

Cei care gândesc (şi) un pic matematic, vor ridica de 2 ori mai rar din umeri, şi vor zice de 2 ori mai rar "n-a fost să fie".

joi, 10 septembrie 2009

Viaţa şi matematica

Toţi învăţăm, la şcoală, matematică. Şi asta e bine, că te duci la piaţă şi ştii să faci o adunare acolo cât să nu te păcălească ăla, ştii să transformi euro in lei sau să calculezi o dobândă.

Dar viaţa conţine mai multă matematică de-atât. De multe ori nu ne dăm seama. În urma unor evenimente recente, mi-a revenit în atenţie următoarea situaţie:

Se face că eşti la un concurs (cum erau pe vremuri la televizor, în ultima vreme n-am mai văzut - dar asta poate pentru că nu m-am mai uitat la televizor). Şi te aflii în faţa a trei uşi. În spatele uneia dintre uşi, se află marele premiu (o maşină, etc.), în spatele celorlalte două uşi nu se află nimic. Prezentatorul concursului îţi cere să alegi o uşă şi poţi pleca acasă cu ce găseşti în spatele uşii.
După ce îţi alegi o uşă (să zicem, că alegi uşa 1), prezentatorul, care ştie în spatele cărei uşi se găseşte premiul, ca să mărească suspansul deschide o uşă goală dintre cele 2 nealese de tine (să zicem că deschide uşa 3).
În momentul ăsta, suspansul creşte, inima îţi bate, iar prezentatorul îţi dă şansa, dacă vrei, să îţi schimbi alegerea, adică sa alegi uşa 2 sau să rămâi cu uşa 1.
Ce este mai avantajos să faci?

(continuarea mâine sau poimâine...)

sâmbătă, 29 august 2009

Punta Ana (via ferrata Giuseppe Olivieri)

Data: 13 august 2009
Participanţi: Muha, Vali, Cristi şi Andrei
Traseu: Rif. A. Dibona (2083 m) - Rif. Pomedes (2303 m) - Punta Ana (2731 m) - Rif. Pomedes - Rig. A. Dibona.