joi, 10 septembrie 2009

Viaţa şi matematica

Toţi învăţăm, la şcoală, matematică. Şi asta e bine, că te duci la piaţă şi ştii să faci o adunare acolo cât să nu te păcălească ăla, ştii să transformi euro in lei sau să calculezi o dobândă.

Dar viaţa conţine mai multă matematică de-atât. De multe ori nu ne dăm seama. În urma unor evenimente recente, mi-a revenit în atenţie următoarea situaţie:

Se face că eşti la un concurs (cum erau pe vremuri la televizor, în ultima vreme n-am mai văzut - dar asta poate pentru că nu m-am mai uitat la televizor). Şi te aflii în faţa a trei uşi. În spatele uneia dintre uşi, se află marele premiu (o maşină, etc.), în spatele celorlalte două uşi nu se află nimic. Prezentatorul concursului îţi cere să alegi o uşă şi poţi pleca acasă cu ce găseşti în spatele uşii.
După ce îţi alegi o uşă (să zicem, că alegi uşa 1), prezentatorul, care ştie în spatele cărei uşi se găseşte premiul, ca să mărească suspansul deschide o uşă goală dintre cele 2 nealese de tine (să zicem că deschide uşa 3).
În momentul ăsta, suspansul creşte, inima îţi bate, iar prezentatorul îţi dă şansa, dacă vrei, să îţi schimbi alegerea, adică sa alegi uşa 2 sau să rămâi cu uşa 1.
Ce este mai avantajos să faci?

(continuarea mâine sau poimâine...)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu