marți, 31 mai 2011

Masa Critica Bucuresti Mai 2011

Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob.

Masa Critică nu este condusă de nimeni, și nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.

 Participanții se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul; noi facem parte din trafic.”

Luna aceasta, ne-am întâlnit ca de obicei în parcul Izvor, la statui, vineri pe 27 mai, la ora 18:30 si pe la 19 am plecat spre piaţa unirii.



Fiind un eveniment cu caracter ad-hoc, fără un organizator clar, şi fiind destul de mulţi faţă de ediţia din aprilie, cam 175 de oameni, din câte am înţeles, am blocat destul de repede Bd. Unirii, între Casa Poporului şi Piaţa Unirii.


După Piaţa Unirii, către Alba Iulia, ne ajunge un echipaj de poliţie din urmă care ne somează să urcăm pe pista de biciclete (Băi eşti nebun? Toţi?) sau să mergem în coloană câte unul pe prima bandă (Yeah, right!).


Văzând că nu prea are cu cine să se înţeleagă şi între timp mai venind 3-4 echipaje de poliţie, se hotărăsc să blocheze intersecţiile prin care trecem ca măcar să trecem mai repede, spre disperarea şoferilor care au avut ghinionul de a ne întâlni coloana.


Cu escorta poliţiei, traseul a fost parcurs destul de repede, ne mai fiind nevoie să aşteptăm la semafoare verdele.


Una peste alta, a fost frumos că am fost mulţi oameni, luna viitoare sperăm să fie şi mai mulţi, dar mai avem mult până să ajungem la nivelul altor oraşe care strâng cu miile şi chiar zeci de mii de participanţi la acest eveniment, de exemplu 35.000 de biciclişti în Budapesta în septembrie 2007:

Masa Critică, Budapesta, 2007

Cred că orice biciclist de Bucureşti ar trebui să participe (măcar o dată) la Masa Critică, pentru că fiind mulţi şoferii încep să conştientizeze din ce în ce mai mult prezenţa în trafic a bicicliştilor, şi vorba aia, mai multe biciclete pe stradă înseamnă mai puţine maşini pe stradă.

Nu în ultimul rând, este şi un omagiu adus acestui mod de transport ecologic, eficient şi plăcut care este bicicleta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu