duminică, 14 martie 2010

Pe la poalele Morarului

Weekendul trecut a fost atelier de iarna pentru începători cu tema "Alpinism de iarna" organizat de AMC, pe unde m-am făcut şi eu că încurc oamenii :D. Câteva poze:

primele explicaţii, cum se merge pe zăpadăla intrarea pe v. Ţancurilor, locul desfăşurării ostilităţilor de sâmbătăalunecarea pentru oprirea în piolet......şi înapoi la dealurcarea la pioletClaudia, după câteva aruncări pe zăpadăMarian Anghel după câteva exemplificăriVedere de la geamul camerei noastre de la Diham


Urcarea la colţari şi piolet (foto de Gabriela Varveri)


Montarea unor ancore de zăpadă în T...


...şi testarea ei :D

prezentarea ancorei de zăpadă


pe drum spre casă


poza de grup (foto de Gabriela Varveri)

Oamenii au avut ocazia să înveţe în deplină siguranţă, de la un ghid profesionist ce se implică foarte mult în promovarea şi practicarea alpinismului, Marian Anghel, câteva din chestiile de bază ale mersului la munte iarna: oprirea în piolet (exersată din diverse poziţii), urcarea la colţari şi piolet, coborârea la colţari, ancorarea în zăpadă la piolet, rapelul Dulfer, toate exersate practic.

Seara de sâmbătă a însemnat o incursiune în istoria universală dar şi romînească a alpinismului, pe parcurs fiind prezentată şi terminologia specifică. Duminică dimineaţă Marian a prezentat echipamentul specific de iarnă (explicând cum trebuie achiziţionat acest echipament) şi cîteva tehnici de folosire a lui.

În concluzie, ideea a fost că toţi participanţii au învăţat câte ceva folositor, mai ales despre siguranţă. Cam oricine care are pretenţii de a urca iarna pe munte ar trebui să participe la un astfel de curs.

Un comentariu:

  1. De invatat am invatat cu siguranta.
    Multumiri pentru tot "suportul" asigurat si pentru aaceasta povestire ilustrata atat de frumos.

    RăspundețiȘtergere